30 november 2010

Techniek in Sinterklaastijd

Hoe komen de pakjes eigenlijk door de schoorsteen, zonder dat ze stuk vallen als ze onderaan komen? Met dat probleem gingen de kleuters van de Beuken op de Freinetschool Delft aan de slag.

Eerst werden er ontwerptekeningen gemaakt:


26 november 2010

Ken Robinson over meer creativiteit & aan de slag met pop-up boeken


De afgelopen week kreeg ik van alle kanten mailtjes en twitterberichten over een prachtig, inspirerend en bijzonder vormgegeven filmpje van Ken Robinson. Aan de hand van humoristische tekeningen pleit Robinson voor meer creativiteit in het onderwijs. Het schijnt dat kinderen onder de zeven jaar het meest creatief zijn: zij kunnen ongelofelijk veel manieren bedenken waarop je een paperclip kan gebruiken. 98% van de mensen die veel oplossingen verzinnen zijn jonger dan zeven jaar. Het huidige onderwijs is de doodsteek voor creatief talent van kinderen. Of zijn er andere redenen die het verlies van dit open denkvermogen verklaren?

Oprekken van het denken op de basisschool




Hoe stimuleren docenten van de TU Delft creativiteit van hun studenten? Welke adviezen hebben ze voor basisschoolleraren die creativiteit in hun techniekonderwijs willen stimuleren? Met die vraag op zak gaan Eveline Holla en ik op bezoek bij Marc Tassoul, docent in Creatief Probleem Oplossen bij Industrieel Ontwerpen. Ook faciliteert Marc bedrijven bij het onderwerp Creativiteit. We stellen aan Marc Tassoul de volgende vragen over zijn werkwijze en ervaringen: